First TripleA Game Test



  • With some luck, I will post my first game here...



  • @Viking Well, no luck, cannot get PBYF to log in to this forum... Think I got dice server and everything else working...
    Error code 301


  • Admin

    @Viking can you post a screenshot of the error? Usually you either have the wrong username/password or wrong thread ID.



  • @redrum Thanks for helping. 4caedd5f-da85-4fe6-9ad2-71a1c4ed3cac-image.png



  • Marti server seems to work, get all the dices as I play a test run.
    When I go to View Forum, I can log in with the credentials, so that seems to work.
    I have re-entered my credentials many times, so doubt that I misstyped those...


  • Admin

    @Viking looking at the screenshot, I think you have an old version of TripleA. Can you verify what version you have and download the latest.


  • Moderators

    @Viking said in First TripleA Game Test:

    @redrum Thanks for helping. 4caedd5f-da85-4fe6-9ad2-71a1c4ed3cac-image.png

    Well, you can see you are trying to post to "TripleaWarClub.org", but this is "forums.triplea-game.org".

    The latest release is here:
    https://triplea-game.org/download/



  • Thanks @redrum and @cernel! You are right, had an old version, so downloaded latest jre and TripleA.
    View Forum works and takes me to the right Forum
    Dice server and Test Port gives me what I assume is a certificate error.

    javax.net.ssl.SSLHandshakeException: sun.security.validator.ValidatorException: PKIX path building failed: sun.security.provider.certpath.SunCertPathBuilderException: unable to find valid certification path to requested target
    at sun.security.ssl.Alerts.getSSLException(Unknown Source)
    at sun.security.ssl.SSLSocketImpl.fatal(Unknown Source)
    at sun.security.ssl.Handshaker.fatalSE(Unknown Source)
    at sun.security.ssl.Handshaker.fatalSE(Unknown Source)
    at sun.security.ssl.ClientHandshaker.serverCertificate(Unknown Source)
    ....and so on

    This is getting a little beyond what I know how to fix. Any additional hints?
    Looked for for guidance under Q&A, but did not find any, and I tried to turn off my firewall and that did not help...


  • Admin

    From what I can recall, that SSL error is familar has been due to java version; try installing a latest version of java.



  • Thanks @LaFayette .
    Reading up on the problem on the Web, it looks like Java does not find a certificate it trusts for these two sites (dice and forum), so it blocks the SSL handshake.

    • I verified I have latest Java
    • I added the two sites to Java to be trusted
    • Manually exported the two certificates and imported to Java <It only allowed one format, and not 100% sure that it exported to the right format, some sites indicated a specific format was needed>
    • I tried to change some Java settings to not look for certificates. Not sure these cases are covered by my changed settings.
    • Rebooted several times in case any changes only sticks when you reboot.
    • Since nothing helped, I deinstalled TripleA and Java, and then installed Java and then TripleA
      None of the above has worked, so I am running out of options that I can think of.

    Any additional advice is appreciated. Otherwise, maybe I buy the new Online A&A that I saw they just did a Pre-Launch of, https://www.axisandalliesonline.com/. Lookslike it allows you to play Asynchronous... I do not often have a 4-hour block to play, but would love to play a round now and then....


  • Admin

    @RoiEX , @ssoloff , IIRC you were able to debug this SSL cert failure, was it just a matter of getting latest Java installed? Would you guys mind weighing in?


  • Admin

    Yeah, IIRC in 99% of cases updating java helped.
    When this didn't work, either anti virus software or some proxy prevented establishing the connection.
    The proxy could have various reasons, we had monitoring software in the past and I could imagine the same being true for corporate networks...


  • Admin

    Usually this problem comes up when using the 1.8.0_66 JRE bundled with the current stable TripleA installer. So installing the latest version of Java on the OS doesn't actually do anything because TripleA will always use the bundled JRE. This topic is a walkthrough for troubleshooting the issue and uninstalling the bundled JRE if that is indeed the problem.



  • Testing Forum poster

    Test summary from TripleA, engine version: 1.9, time: 5:29:36 PM
    Savegame



  • @ssoloff , @RoiEX and @LaFayette , thank you so much for the help! Removing the old java and reinstalling TripleA worked like a charm.
    Now have access to Dice Server, and as you can see, I could make a connection to Forum.
    Unfortunately that only worked once, and after that I get an error 50, stating that my userid does not exist.
    Weird since it is unchanged since the first successful test, and I logged out manually from the forum and logged in by copying the credentials I have in TriplA, so it is not a type... Weird. Sorry to get asking for help here. but any idea of what is going on is much appreciated...
    Aug 11, 2019 5:27:53 PM games.strategy.engine.pbem.TripleAForumPoster postTurnSummary
    SEVERE: Failed to post game to forum
    java.lang.IllegalStateException: User VikinginNC@gmail.com doesn't exist.
    at games.strategy.engine.pbem.TripleAForumPoster.checkUser(TripleAForumPoster.java:113)
    at games.strategy.engine.pbem.TripleAForumPoster.getUserId(TripleAForumPoster.java:107)
    at games.strategy.engine.pbem.TripleAForumPoster.postTurnSummary(TripleAForumPoster.java:49)
    at games.strategy.engine.framework.startup.ui.editors.ForumPosterEditor.lambda$testForum$4(ForumPosterEditor.java:143)
    at java.lang.Thread.run(Unknown Source)

    Again, you guys are super, appreciate the help I received so far...


  • Admin

    @Viking no need to apologize, the software could certainly be better and it should not be giving you this much trouble.

    Looking at the error, I'd double check the UI fields. "VikinginNC@gmail.com" is an email and is different from user name. Perhaps there is your email address entered instead of user name.


  • Admin

    @Viking I believe your "username" should be "Viking" not "VikinginNC@gmail.com".



  • Testing Forum poster

    Test summary from TripleA, engine version: 1.9, time: 9:20:21 PM
    Savegame



  • Testing Forum poster

    Test summary from TripleA, engine version: 1.9, time: 9:33:53 PM
    Savegame



  • @redrum and @LaFayette , thanks, you were right, and when I changed to my admin it works. ONCE. Then I get

    Aug 12, 2019 9:35:13 PM games.strategy.engine.pbem.TripleAForumPoster postTurnSummary
    SEVERE: Failed to post game to forum
    java.lang.IllegalStateException: Forum responded with code 500
    	at games.strategy.engine.pbem.TripleAForumPoster.post(TripleAForumPoster.java:76)
    	at games.strategy.engine.pbem.TripleAForumPoster.postTurnSummary(TripleAForumPoster.java:52)
    	at games.strategy.engine.framework.startup.ui.editors.ForumPosterEditor.lambda$testForum$4(ForumPosterEditor.java:143)
    	at java.lang.Thread.run(Unknown Source)
    

    But if I Quit the game and restart, it works again. Once. So, at least we have a predictable behavior.

    Searching for Errorcde 500, I saw this thread: https://forums.triplea-game.org/topic/674/summary-text-forum-responded-with-error-code-500/2
    Bur reading through the thread and what seems to be root cause, it seems to be my original certificate issue caused by an old jvm, and that fix described is what I think I did above, so not sure I am facing the same problem...
    Any other ideas for what to try?


Log in to reply